Zwembad de Schalken

Waterplezier voor jong en oud!

 

Zwembad de Schalken is een openbaar zwembad. Het zwembad is voor iedereen toegankelijk. De Schalken is het enige openbare openluchtzwembad op Ameland. Alle baden zijn verwarmd tot minimaal 24 graden. Dat is dus heerlijk verwarmd zwemmen in de buitenlucht. Met drie grote baden en veel ruimte om rustig te zonnen of lekker te spelen, bieden wij zwemplezier voor jong en oud!

Baden / faciliteiten

  • 25-meterbad met springplank
  • Ondiep speelbad / instructiebad
  • Kleuterbad
  • Glijbaan 35 meter
  • Midgetgolfbaan
  • Tennisbaan

Meer informatie 

Let op: kinderen tot 8 jaar mogen niet zonder begeleiding (18+) zwemmen. Ook niet als ze in het bezit zijn van een zwemdiploma.

 

Vanaf 29 April 2023: Telefoonnummer zwembad: 0519-55 43 14

 

Bereikbaarheid

Zwembad de Schalken ligt vlakbij het dorpje Ballum en is goed bereikbaar met de auto, per fiets of lopend.
Vanaf Nes: Ga richting Ballum. 500 meter vóór de rotonde ga je rechtsaf het Snikkepad op.
Vanaf Hollum: Ga richting Ballum en Nes. 500 meter na rotonde Ballum ga je linksaf het Snikkepad op.
Het zwembad is gelegen op de kruising: Snikkepad - Zwanenbloemkant - Valkenhoek

 

 

 

 

Onweer

Het onweert! Bij de eerste donderslag word je bijna letterlijk door de zwembadmedewerkers het zwembad uitgejaagd. Opschieten, snel, kom op, niet douchen! Aan alles merk je dat de medewerkers best wat gestrest zijn door het naderende onweer. Zwemmers kijken wel eens verbaasd op of mopperen ‘joh het is nog lang niet hier’. Is dat nu allemaal nodig?

Ja, dat is nodig. Weerdeskundige Helga van Leur zegt over onweer: “Onweer is altijd gevaarlijk! Zeker in het open veld. Je weet nooit wanneer de bliksem ergens inslaat. Volgens de weerdienst kan er 16 km verschil zitten tussen de regen en de inslag. Dus zodra je de donder hoort, is het al gevaarlijk buiten.”

Wetenschap in beeld gaat nog verder en zegt: “Het is erg gevaarlijk om zelfs maar in de buurt van water te zijn als het onweert. Water is een uitstekende geleider, en een blikseminslag in het water 100 meter verderop kan nog fataal zijn.”
De stroomsterkte in een bliksemontlading kan variëren van 100 A tot 60.000 A. Bij blikseminslag verdeelt de bliksemstroom zich in het water. Zelfs bij relatief kleine bliksemstromen kun je al in shock raken.

Drie vaste regels voor onweer op buitenbaden:


Genoeg theorie over onweer: het is gewoon levensgevaarlijk. Wij hanteren op het zwembad de Schalken de landelijke regels die zijn opgesteld voor buitenbaden:

1. Bij het eerste gerommel (ook in de verte) gelijk het water verlaten; 

2. Niet meer douchen

3. Een half uur na de laatste bliksem of donder mag het zwembad pas weer open – een veilige marge die wettelijk is vastgesteld.

Dus: als u ons een beetje paniekerig ziet doen tijdens naderend onweer, dan is dat niet omdat we overdreven bang zijn, maar omdat wij tijdens onze opleiding hebben geleerd hoe levensgevaarlijk onweer kan zijn op een zwembad! 

(Bron: zwembad Steenderen)